HIGH LIGHT'S 2020

2020 ETT HÄNDELSERIKT ÅR - HÄR ÄR NÅGRA AV HÖJDPUNKTERNA!

2020 ETT HÄNDELSERIKT ÅR - HÄR ÄR NÅGRA AV HÖJDPUNKTERNA!

Vi summerar året och tittar tillbaka på allt spännande vi har åstadkommit. Vi har blivit fler medarbetare, nya projekt och initiativ har dragits igång och vår aldrig sinande nyfikenhet har lett oss in på många nya samarbeten. Här är några av höjdpunkterna (utan inbördes ordning): 

 1. Skellefteå Science City utökar teamet och går från 8 till 10 medarbetare
  Under 2020 la vi in ytterligare en växel och tog oss an fler projekt. Vi stärkte därför upp teamet med två nya kollegor. Nu söker vi dessutom ytterligare en kollega…

 2. Metodbok för öppen innovation lanserades av Intersective Innovation. 
  Boken innehåller metoder och verktyg för att utvecklas genom samarbete med andra branscher och riktar sig till små och medelstora företag. Ta del av boken och lär dig mer här.
  Läs mer här.

 3. The Great Northern är först i Skellefteå med att erbjuda 5G!
  The Great Northern blir den första officiella testmiljön för 5G i Skellefteå att erbjuda den nya generationens nätverk. Installationen beräknas vara klar under första delen av 2021 och du är då välkommen att testa den tillsammans med oss.

 4. Fyra nya utbildningar inom spel på Campus Skellefteå
  Hösten 2020 startade fyra nya utbildningar inom spel upp på Campus Skellefteå, där projektet Innovation Game 2 (och spelklustret Arctic Game Lab) varit drivande i att starta upp dessa. Utbildningarna är efterfrågade av spelbranschen och avgörande då kompetens är en förutsättning för att spelbolagen ska kunna växa och utvecklas ytterligare. Läs mer här

 5. Rekommendationsgrad
  78% av The Great Northerns medlemmar skulle i mycket hög utsträckning rekommendera TGN som arbetsplats åt andra.

 6. Ny innovationsmiljö på Campus Skellefteå
  Spel på Campus Skellefteå blir Skellefteå Science Citys andra innovationsmiljö och har fyllts av spelbolag. Vi tittar nu på fler lokaler för att rymma alla som vill flytta in i de gemensamma lokalerna!

 7. Accelerate Skellefteå
  Tillsammans med Skellefteå Kraft och InnoEnergy startade vi accelerator programmet Accelerate Skellefteå. 42 start-ups sökte till programmet och fem start-ups med idéer inom energilagring, mobilitet och elektrifiering fick chansen att utveckla sin idéer tillsammans med Skellefteå kraft. Läs mer om Accelerate Skellefteå

 8. AI Nod Norr
  Vi tog chansen att tillsammans med Luleå Science Park och Bron Innovation (Sundsvall) etablera en Nordlig nod för AI Sweden som är ett nationellt center för tillämpning av artificiell intelligens. I november 2020 öppnade vi ett kontor i Skellefteå som innebär att vi  bidra till att öka användningen av tillämpad AI. Läs mer om AI Sweden

 9. #backaskellefteå
  Under den dystra våren 2020 startade vi tillsammans med Visit Skellefteå, Hello FutureNorma Coffee HouseFotograf Jonas Westling initiativet #backaskellefteå. Initiativet syftade till att stötta det lokala näringslivet genom den kris som Corona pandemin orsakade. Facebookgruppen Backa Skellefteå har idag nästan 10 000 följare. Backa Skellefteå på Facebook

 10. Technical Visits - Showroom Skellefteå
  I Showroom Skellefteå berättar vi om vad som gör Skellefteå till en så attraktiv plats för näringslivsprojekt. Med utgångspunkt i den nya industrins växtplats, hållbart byggande, hållbar utvinning och återvinning av metaller, förnybar energi visar vi upp ny innovativa projekt som satt avtryck över hela världen. Målet är att alla som gjort ett studiebesök ska lämna Skellefteå med en enhetlig berättelse om Skellefteås näringsliv och utveckling. Showroom Skellefteå beräknas öppna upp i början av 2021 på bottenplan i The Great Northern. 

 

Internationella experter till Arctic Games nya satsning

22 February 2024

Arctic Game Masterclass är ett nytt initiativ utformat för att underlätta kunskapsdelning inom spelklustret. Med noga utvalda internationella experter för att ge relevant och inspirerande kunskap som kan appliceras i det dagliga arbetet.

Vätgasevent lyfter framtidens gröna omställning i norra Sverige

15 February 2024

De var en fullbokad dag med en stark känsla av framåtanda när frågan om vätgasens roll i det moderna samhället lyftes på vätgaseventet i Luleå Science Park. En fråga som blivit alltmer aktuell i takt med den ökade medvetenheten om behovet av hållbara lösningar.

Projekt för drönarfrakt på Skellefteå Droneport

14 February 2024

Ett nyskapande projekt har startat vid Skellefteå Droneport med målet att utföra förkommersiella tester för drönarfrakt. Projektet innefattar en systemdemonstrator som integrerar samhällsdialog, teknologi, affärs- och hållbarhetsaspekter samt tillstånd och regler för att samordna och möjliggöra framsteg inom området.