ÅRSRESUMÉ

Skellefteå Science City: årsresumé 2022

2022 har minst sagt varit ett händelserikt år vad gäller världen, Skellefteås utveckling och vårt bolag. Trots komplexa osäkerheter och utmaningar knutet till pandemi, krig och inflation har vi även möjlighet att se tillbaka ett år som inneburit en hel del händelser som borgar för positiv förnyelse!

Skellefteå Science City: årsresumé 2022

Under 2022 har vi växlat upp med nya projekt, kollegor och fokusområden för att bidra till att vi stärker Skellefteås hållbara tillväxt. Som bolag har Skellefteå Science City breddat sin kompetens inom jämställdhet och hållbarhet för att fortsätta stötta små- och medelstora företag som vill växa, skala upp eller utveckla sin verksamhet. Till 2023 ser vi fram emot att positionera oss ytterligare som stadens innovations- och utvecklingsbolag samt bidra till ett näringsliv i framkant. 

Men innan det är dags för bokslut vill vi även passa på att tacka alla företag, konsulter, hyresgäster, aktörer och vänner för otroligt givande samarbeten och för att ni är med oss på resan att skapa ett attraktivt, hållbart och innovativt Skellefteå. Vi ser fram emot fortsatta samarbeten med såväl bekanta som nya partners!

Låt oss återuppleva några höjdpunkter från 2022:

 • Exklusivt deltagande för ökad inkludering, mångfald, jämställdhet och normkreativitet
  Utav 10 sökande utsågs Skellefteå Science City till 1 av 3 deltagare i programmet The Yes Way. Programmet som pågått under hela året har resulterat i nya strategier, kunskaper, arbetssätt och metoder som kommer appliceras i syfte att bidra till ett mer jämställt, inkluderande och konkurrenskraftigt näringsliv.

 • Möjliggörare via innovationscheckar💰
  Skellefteå Science City presenteras i början av 2022 som en av landets aktörer som fått i uppdrag av innovationsmyndigheten Vinnova att förmedla innovationscheckar. Syftet med checkarna är att stärka små- och medelstora företag genom att dela ut utvecklingsmedel på upp till 100 000 sek. Totalt har vi varit i kontakt med 35 bolag från Norr- och Västerbotten, och haft den stora äran att förmedla 15 checkar! Intresseanmälan för 2023 öppnar inom kort.

 • Anna Mård tillträder som ny VD 👩‍💼
  Teamets senaste tillskott ansluter i början av april när Anna Mård klev in i rollen som bolagets nya VD. Hennes erfarenheter från att bygga upp liknande verksamhet i Norrbotten samt de nätverk hon tar med sig från att ha verkat i branschen under lång tid har redan gett effekt i vårt arbete att bidra till Skellefteås tillväxt och utveckling.

 • Arctic Game Week sätter spelbranschen i norra Sverige på kartan 🎮
  Efter att pandemin under två års tid satt stopp för konferensen var det äntligen dags! Via projektet Innovation Game 2.0 och klustret Arctic Game kunde världens blickar återigen vändas mot spelbranschen i norr och konferensen Arctic Game Week. Här samlades personer från hela världen för att nätverka under norra Skandinaviens största spelevent.

 • Konferens för en hållbar framtid: Energy ConFusion 🔋
  I juni hade vi laddat upp för en tvådagars konferens med diskussioner om elektrifiering och smarta energilösningar som möjliggör den gröna omställningen. Med fokus på just grön energi bjöd vi in några av landets branschexperter för att utforska om det görs tillräckligt för att säkra den hållbara elektrifieringen.

 • ELIS säkrar framtidens gröna flyg ✈️
  Genom utvecklingsprogrammet ELIS som Skellefteå Science City driver tillsammans med Skellefteå Airport har stora kliv tagits för att accelerera kommersialiseringen av elflyg. Första testflygningen genomfördes i början av september då en eldriven vingdrönare fraktade ett batterichassi 25 km mellan Skellefteå Airport och Northvolt. Målsättningen är att vi ska kunna resa med elflyg till Finland senast 2026.

 • Den andra omgången av Accelerate Skellefteå avslutas 🔐
  Av 43 sökande startups från hela Europa valdes tre bolag in till acceleratorprogrammet Accelerate Skellefteå. Tillsammans med Skellefteå Kraft och Data Ductus fick bolagen möjlighet att utveckla och testa sina idéer i verklig miljö. Programmet resulterade bland annat i att Skellefteå kraft investerade i bolaget Emualte som erbjuder en unik lösning som förväntas effektivisera energisystemet, en högaktuell lösning i energikriser. 

 • Technical Visits visar upp Skellefteå 🇸🇪
  Intresset för Skellefteå har skjutit i höjden efter pandemin och vår koordinering av Technical Visits har varit en viktig resurs för att möta det. Vi har tagit emot över 80+ besök, såväl nationella som internationella, i syfte att visa upp den expansiva utveckling som sker här. Exempelvis personer från regioner och kommuner runt om i Norden, från Sveriges Riksdag, ambassaden i England, Zimbabwe och EU representanter från Bryssel.

 • Skellefteå Science Park invigs 🎊
  Vårt nya huvudkontor och Skellefteås senaste innovations- och samverkansarena invigdes i September. En plattform för möten och samarbeten mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor där innovation, utveckling och hållbarhet står i fokus. Tillsammans ska vi skapa förutsättningar för företag, produkter och tjänster att växa med syfte att accelerera utvecklingen av en mer hållbar och innovativ region. Här finns även möjligheter för företag och aktörer att hyra kontor eller co-working plats. Läs mer här!

 • Stärker Campus roll som center för forskning, innovation och utbildning med ACE ⚙️
  I november axlar Skellefteå Science City uppdraget att koordinera arbetet med byggnationen av Arctic Center of Energy (ACE) på Campus Skellefteå. Ett arkitektoniskt landmärke som ska inrymma forskning, utbildning och labbmiljöer samt verka som testbädd för framtidens innovativa lösningar inom elektrifiering.
 • Sprider ordet om Skellefteå till resten av världen 🌍
  När covid-restriktionerna äntligen lättade och det blev möjligt att resa igen gjorde vi vårt yttersta för att sprida ordet om Skellefteås utveckling. Under året har vi bland annat hunnit med att delta på Gamescom i Tyskland, Europas största spelmässa, världsutställningen i Dubai, InnoEnergys flaggskeppsevent i Lissabon samt ett besök till San Francisco i syfte att utveckla Sveriges värdeerbjudande inom XR. Såklart var vi även på plats i Sundsvall för årets Innovationsriksdag.

  Förutom resorna som vi har genomfört i syfte att synliggöra Skellefteå, så har intresset för att hälsa på oss varit större än någonsin. Delegationer från Storbritannien, Norge, Nya Zeeland, Finland, Japan och Polen är bara några av dem som kommit på besök för att lära mer om vårt arbete och allt som händer här.

 • Avrundning 3 projekt ⌛
  Vid slutet av året har det även blivit dags att summera projekten Intersective Innovation, Innovation Game 2.0 och North Sweden Cleantech som löper mot sitt slut. Vid skrivande stund har vi inom Intersective Innovation stöttat över 45 företag i Norr- och Västerbotten samt 37 stycken inom Innovation Game 2.0. Inom North Sweden Cleantech har 130 idéer identifierats, varav 17 produkter lanserats på marknaden.
 • Vi utökar teamet inför 2023! 👥
  Nu söker vi fler personer som vill bli en del av vårt team och bidra till Skellefteås utveckling! Vill du bli en av oss? Sök här! 


Sådär. Nu sätter vi punkt för 2022 och blickar framåt mot ett innovativt 2023.
Från hela teamet på Skellefteå Science City så önskar vi er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år!

Vi välkomnar Bolidens kommunikatörer

29 April 2024

Vid en omorganisation av Bolidens koncernkommunikation hamnade kommunikatörerna i Skellefteå under huvudkontoret i Stockholm. För att behålla närheten till verksamheterna valde Tomas Westermark och Elin Sjöström att hyra kontorsplatser på Skellefteå Innovation Park.

“Tänk globalt men agera lokalt”

19 April 2024

Efter några dagar på Amsterdam Drone Week blev slutsatsen att arbetet  med Skellefteå Droneport är en viktig kugge i utvecklingen av drönare och drönarrelaterade tjänster.

Braincade vaskar fram innovationer

17 April 2024

Vad kan vi göra med spillvärme? Det var frågeställningen vid ett event där kreativ brainstormning mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet. Resultatet blev fyra innovativa idéer.