Intersective Game

Kreativa spel ger lösningar på verkliga utmaningar

Med fokus på Skellefteås samhällsomvandling och miljömålen skapades spel av 50 deltagare vid ett intensivt Mashup Game Jam.

Kreativa spel ger lösningar på verkliga utmaningar

– Det här var fantastiskt kul och jag lärde mig otroligt mycket. Vi fick stöd och hjälp av båda andra deltagare och arrangörer. Jag längtar redan till nästa tillfälle, säger Sebastian Forsvik, en av deltagarna.

Under en helg fick deltagarna skapa spel baserat på utmaningarna med Skellefteås samhällsomvandling och de globala målen. Målsättningen var att någon av idéerna skulle vara möjlig att förverkliga och bidra till Society Expo 2026.

– Vi vill öka möjligheterna att experimentera och utforska användningen av spetsteknik och spelmetodik för att skapa kreativa lösningar på de verkliga utmaningarna vi står inför, säger Pernilla Lindmark, projektledare för Intersective Game. 

Totalt presenterades fem koncept. Ett spel handlar om en student som är kvar på Campus 2030 med målet att rensa området på koldioxid och omvandla det till kol. En av kreatörerna var Malin Hellström som går andra året programmet Project Manager/Game Design.

–  Jag har aldrig varit på ett så kort och intensivt game jam förut, men det var riktigt roligt. Det svåra var att få ihop alla utmaningarna, men jag tycker att vår grupp lyckades riktigt bra, säger hon.

Utmaningarna under Mashup Game Jam uppstod i dialog med Skellefteå kommun. Plattformen skulle användas för att experimentera hur Skellefteås samhällsomvandling kan synliggöras med hjälp av spel.

–  Vi planerar att vidareutveckla konceptet och hoppas kunna öppna upp registreringen till nästa tillfälle inom kort. Målsättningen är att arrangera Mashup Game Jam i Norrbotten i början av 2024, säger Pernilla Lindmark. 

Det krävs inga speciella förkunskaper om hur man gör spel för att kunna delta på ett Mashup Game Jam.  Alla som är intresserade av att skapa, utvecklas och lära känna likasinnade är välkomna.

Arrangörer: Mashup Game Jam presenteras inom ramarna för projektet Intersective Game i samarbete med Go Business och Futuregames. 

Kort om Intersective Game:

Intersective Game är ett 3-årigt ERFU ÖN projekt med Skellefteå Science City som projektägare. Projektet medfinansieras även av Region Västerbotten, Region Norrbotten, Skellefteå kommun, Umeå kommun, Luleå kommun och Boden Business Park.

Målet är att etablera ett testbäddskluster inom spelteknik med flexibla och samverkande innovationsmiljöer som ska stärka teknik- och tjänsteutvecklingen inom spelbranschen och annan industri.

 

Vi välkomnar Bolidens kommunikatörer

29 April 2024

Vid en omorganisation av Bolidens koncernkommunikation hamnade kommunikatörerna i Skellefteå under huvudkontoret i Stockholm. För att behålla närheten till verksamheterna valde Tomas Westermark och Elin Sjöström att hyra kontorsplatser på Skellefteå Innovation Park.

“Tänk globalt men agera lokalt”

19 April 2024

Efter några dagar på Amsterdam Drone Week blev slutsatsen att arbetet  med Skellefteå Droneport är en viktig kugge i utvecklingen av drönare och drönarrelaterade tjänster.

Braincade vaskar fram innovationer

17 April 2024

Vad kan vi göra med spillvärme? Det var frågeställningen vid ett event där kreativ brainstormning mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet. Resultatet blev fyra innovativa idéer.