Elis program

Skellefteå Droneport får asfalt med lägre klimatpåverkan

Landningsplattan och tillhörande ytor har nu asfalterats med material som kraftigt minskar klimatpåverkan. Genom att använda Asfalt Zero – en klimatsmart asfalt med tallolja – visar Skellefteå vägen för miljövänlig infrastruktur.

Skellefteå Droneport får asfalt med lägre klimatpåverkan

I Skellefteå fortsätter satsningen på hållbar utveckling. Två utläggningar med den nya asfalten har genomförts, en av dem på den nya drönarflygplatsen som byggs och den andra på Stationsgatan i centrala Skellefteå. Den mer miljövänliga asfalten, Skanskas produkt Asfalt Zero, är en blandning som delvis består av återvunna material och tallolja – vilket ger både en minskad klimatpåverkan och en mild doft av trä och barrskog.

Robert Lindberg, vd på Skellefteå Airport, som är huvudman för Skellefteå Droneport, berättar om satsningen:
–   Asfalten är nu på plats vilket innebär att vi har en hållbar och innovativ anläggning som ökar vår attraktivitet för test och utveckling av den nya drönarteknologin.

Skanska och Skellefteå kommun har genom nära dialog tagit beslutet att använda asfalten för landningsplattan och kringliggande ytor samt vägen som leder upp till drönarflygplatsen. Totalt användes 220 ton asfalt på 2100 kvadratmeter. Asfalten har nettonoll-utsläpp och ligger i linje med Trafikverkets klimatmål för 2045.

Patrik Larsen, mark- och exploateringschef på Skellefteå kommun, understryker betydelsen av hållbara lösningar:
–Skellefteå kommun ska jobba hållbart i alla projekt och då det redan är en del i allt arbete vi gör så sker det naturligt. Genom att använda oss av asfalt med lägre klimatpåverkan, som dessutom går att cirkulera, kommer vi närmare målet. Det finns stora möjligheter att påverka miljön och klimatutsläppen i en positiv riktning och visa vägen för andra.

Asfalteringen är ett av stegen i färdigställandet av Skellefteå Droneport, som väntas stå färdig och vara i drift vid årsskiftet när ett Vinnovafinansierat projekt flyttar in. På platsen byggs nu kontor och hangar som ska användas av aktörer inom utveckling, utbildning och testverksamhet kopplat till drönarteknik.

Asfalten som används till Droneporten är producerad på Skanskas asfaltverk i Rönnbäcken, endast 2 km från Skellefteå, vilket ytterligare minskar transporternas klimatpåverkan. 

ELIS Program är ett utvecklingsprogram för elektrifierad luftfart med ambitionen att bli ett ledande nav inom forskning, utveckling och kommersialisering av elektrifierat flyg i Sverige och utanför. Programmet drivs av Skellefteå Science City och finansieras av Skellefteå Kraft, Skellefteå Airport och Skellefteå kommun.

Är du en senior projektledare? Sök jobb hos oss!

27 September 2024

Vi vill ha fler arbetskamrater! Så har du erfarenhet av projektledning, är nyfiken och är van vid att arbeta med företag i utvecklingsfas, så är detta ett spännande jobb för dig. Sedan är det förstås ett plus om du har en bakgrund inom energi eller hållbarhetsfrågor. Men gå gärna in och läs mer! Kom ihåg att även om du inte prickar in alla krav är vi intresserade av att höra från dig!

Ny samverkansarena för komplexa samhällsutmaningar

25 September 2024

För att tillsammans kunna tackla vår tids största samhällsutmaningar skapar Skellefteå Co-creation Hub en neutral och jämlik plats där aktörer från akademi, näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor kan mötas. Med målet att hitta smarta och hållbara lösningar, skapar hubben nya möjligheter för samarbete mellan olika områden och människor.