Årskrönika

2023 - Anna summerar det gångna året

Anna Mård, vd på Skellefteå Science City, sammanfattar året som gått och lyfter några av alla viktiga händelser. God läsning!

2023 - Anna summerar det gångna året

Ett år går fort, särskilt när man har roligt, och vilket år vi har haft här på Skellefteå Science City! Som Skellefteå kommuns innovationsbolag driver vi många spännande projekt och uppdrag som fått både nationell och internationell uppmärksamhet. Vårt arbete sträcker sig över olika områden, från att stödja lokala företag och branscher till att vara en del av större samarbeten för att främja den gröna omställningen.

Det är med glädje och stolthet jag delar med mig av några av de mest betydande händelserna från 2023.

Innovationsledning: Att driva innovation

Vi har under året delat ut tio innovationscheckar till lokala företag till ett värde av 1,5 miljoner. Checkarna har i sin tur lett till tio innovationer som gjort företagen mer innovativa och konkurrenskraftiga. Dessutom har två av våra egna affärsutvecklare blivit stolta ägare till certifieringar som innovationsledare. Det är en kvalitetsstämpel när vi formar ett innovativt Skellefteå. 

Watt and ideá: Acceleration för Framtidens Energi

Från Skellefteå Kraft har vi fått uppdraget att driva Watt and Ideá, en accelerator som matchar banbrytande startups från hela Europa med utmaningar och affärsmöjligheter hos Skellefteå Kraft. En spännande satsning för en hållbar framtid inom energisektorn.

Elflyg och Droneport: Verkliga Innovationer

Vissa gånger tar vårt arbete som innovationsledare riktigt konkreta former. Ett fantastiskt exempel är en idé som föddes under en workshop för elfarkoster och nu förverkligas genom byggandet av en av Europas första drönarflygplats. Denna satsning är en del av det betydelsefulla ELIS-programmet, som accelererar kommersialiseringen av batteri- och vätgasdrivna flygplan, eVTOLs och drönare.

Arctic Center of Energy: Återbruk och smarta energilösningar 

Vårt uppdrag att koordinera Arctic Center of Energys nya byggnad på Campus är i full gång. Denna byggnad kommer att vara ett världsledande kompetenscenter och testbädd för elektrifiering av samhället, och det kommer att sätta standarden för återbruk, hållbart byggande och smarta energilösningar.

North Sweden Cleantech: Växande klimatsmarta företag

Under året har plattformen North Sweden Cleantech utökats från Skellefteå, Umeå och Övik, till att omfatta Sundsvall till Piteå. Tillsammans stöttar vi företag med klimatsmarta lösningar och erbjuder testbäddar, medan vi utforskar nya affärsområden tillsammans med energibolag i Sverige och Finland.

Arctic Game: Spelindustrins styrka i norr

Vi vill även lyfta fram spelklustret Arctic Game, som under året har startat tre spännande projekt och vunnit två utmärkelser. Efter att framgångsrikt drivit en spel-accelerator tillsammans med europeiska partners under året, ser vi fram emot att nästa år starta en pilot för en spelinkubator i norra Sverige.

Jag skulle sammanfatta året som väldigt lyckosamt och vi har bäddat för att fortsätta ta stora kliv under 2024. Dessa kliv och fina arbete som Skellefteå Science City utför skulle inte vara möjligt utan alla drivna och modiga medarbetare som gör ett fantastiskt jobb varje dag. Tillsammans med dem och våra samarbetspartners så ser jag verkligen fram emot nästa år.

Önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

//Anna Mård, vd på Skellefteå Science City

 

KORTA FAKTA

Skellefteå Science City har under året:

Vi välkomnar Bolidens kommunikatörer

29 April 2024

Vid en omorganisation av Bolidens koncernkommunikation hamnade kommunikatörerna i Skellefteå under huvudkontoret i Stockholm. För att behålla närheten till verksamheterna valde Tomas Westermark och Elin Sjöström att hyra kontorsplatser på Skellefteå Innovation Park.

“Tänk globalt men agera lokalt”

19 April 2024

Efter några dagar på Amsterdam Drone Week blev slutsatsen att arbetet  med Skellefteå Droneport är en viktig kugge i utvecklingen av drönare och drönarrelaterade tjänster.

Braincade vaskar fram innovationer

17 April 2024

Vad kan vi göra med spillvärme? Det var frågeställningen vid ett event där kreativ brainstormning mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet. Resultatet blev fyra innovativa idéer.