Skellefteå Science City tar internationell höjd

Under året har Skellefteå Science City blivit medlem i det globala nätverket för Science Parks och Areas of Innovation, IASP.

Skellefteå Science City tar internationell höjd

– För oss är det viktigt att finnas i en internationell kontext. Mycket av den utveckling som sker i Skellefteå och norra Sverige är viktig för hela världen och vi behöver också internationella kompetenser och företag för att klara samhällsomvandlingen och tillväxten. Det här är ett bra sätt att koppla upp sig mot innovationsmiljöer och deras företag, säger Anna Mård, vd på Skellefteå Science City.

IASP, International Association of Science Parks and Areas of Innovation, startade 1984 och är den ledande sammanslutningen av innovationsekosystem över hela världen. Att vara medlem i det globala nätverket innebär att få tillgång till kunskapsdelning och expertis, internationella kopplingar, samarbeten och kontakter till kollegor runt om i världen. 

I höst hölls den 40:e IASP World Conference, som är IASPs stora årliga event för alla medlemmar. Konferensen belyser olika trender i omvärlden, världsledande forskning och goda exempel på parker och regioner. Denna gång hölls eventet i Luxemburg med temat Megatrends in Innovation Ecosystems och innehöll studiebesök, formella och informella middagar, nätverkande, intressanta talare och föreläsningar inom innovation. 

Det hölls av även en ceremoni när nya medlemmar välkomnades upp på scenen. Skellefteå Science Citys vd Anna Mård och COO Josefin Lundberg representerade företaget på plats och berättade om verksamheten och fick motta ett medlemsbevis i glas.

– Det var väldigt intressant och lärorikt att få höra hur liknande verksamheter runt om i världen arbetar. IASP består av mer än 300 medlemmar från 80 olika länder så det finns gott om möjligheter till framtida samarbeten, säger Josefin Lundberg.

Skellefteå Science City har mycket att lära från det globala nätverket och har samtidigt en massa kunskaper att dela vidare. En viktig kunskap att erbjuda det globala nätverket är erfarenheterna att vara ledande i den gröna omställningen i en stad som växer så snabbt som Skellefteå, och samtidigt minska sitt klimatavtryck.

– Det är en stor utmaning och det finns ingen handbok att utgå från. Vi måste lyckas för att andra som kommer efter också ska lyckas. Vi kan dela med oss av lärdomar, misstag och goda exempel. Vi kan också ta del av andra innovativa lösningar från andra delar av världen som vi kan inspireras och lära av här, säger Anna Mård.

Bildtext: Josefin Lundberg och Anna Mård från Skellefteå Science City tillsammans med IASP avgående President Herbert Chen.

Vi välkomnar Bolidens kommunikatörer

29 April 2024

Vid en omorganisation av Bolidens koncernkommunikation hamnade kommunikatörerna i Skellefteå under huvudkontoret i Stockholm. För att behålla närheten till verksamheterna valde Tomas Westermark och Elin Sjöström att hyra kontorsplatser på Skellefteå Innovation Park.

“Tänk globalt men agera lokalt”

19 April 2024

Efter några dagar på Amsterdam Drone Week blev slutsatsen att arbetet  med Skellefteå Droneport är en viktig kugge i utvecklingen av drönare och drönarrelaterade tjänster.

Braincade vaskar fram innovationer

17 April 2024

Vad kan vi göra med spillvärme? Det var frågeställningen vid ett event där kreativ brainstormning mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet. Resultatet blev fyra innovativa idéer.