”Vi skulle haft det här igår”
Innovation
28 Okt 2024För första gången samlas aktörer från olika branscher och sektorer under Skellefteå Co-creation Hubs flagg. Workshopen inleddes av en inspirerande föreläsning för att sedan låta deltagarna börja arbeta konkret. Ta del av en sammanfattning av workshopen och tankar från några av de 45 deltagarna.
Efter att ha parkerat sin titel på väggen och klivit in i lokalen med bara sitt förnamn hölls en föreläsning av innovations- och transformationscoach Niklas Huss, som varit med och öppnat flera liknande samverkansarenor. Han pratade om dagens behov av att snabbt kunna ställa om utifrån en ständigt föränderlig omvärld som kräver ökad flexibilitet, engagemang, samverkan, lärande, utveckling och innovation.
– Tyvärr är dagens organisationer, målstyrning, strukturer och processer inte designade för det, utan för att förvalta det vi redan gör. Det medför att vi måste ge oss förutsättningar att frigöra oss från de befintliga strukturerna för att möta framtidens behov och utmaningar genom att samverka över organisatoriska gränser, sektorer och verksamheter för att hitta nya innovativa lösningar.
Han menar att miljöer som är neutrala och jämlika, där psykologisk trygghet råder, behöver skapas där allt är transparent och där vi tar oss tid att lyssna, reflektera, lära, skapa och testa nya initiativ.
– Kunskapen finns hos oss alla, men det gäller att frigöra den och använda kraften i den kollektiva intelligensen och det engagemang som skapas när vi verkar över sektorsgränserna för att göra skillnad tillsammans.
Efter föreläsningen blev arbetet snabbt konkret. Deltagarna fick arbeta i mindre grupper med hur Skellefteå Co-creation Hub kan nyttjas på bästa sätt som en neutral samverkansarena för att skapa samarbete och även ringa in de största samhällsutmaningarna.
– Det var bra stämning runt borden och det var också fint att se att det fanns fler större samhällsutmaningar som man vill samverka kring, att det fanns mönster i resultaten. Det känns bra att få ta det vidare när vi sen ska skapa mer konkreta aktiviteter i hubben, säger Tove Mohall, projektledare på Skellefteå Co-creation Hub.
Här är en sammanställning av samhällsutmaningarna som deltagarna vill samverka kring:
Röster från deltagarna:
Marie Larsson, Skellefteå Buss
– Det här är ett jättebra koncept just för att man har så lite utrymme i vardagen att mötas gränsöverskridande. Det var en bra tvist på det hela att man lämnar sin titel vid dörren och kommer in med bara förnamnet. Det finns ingen hierarki i rummet, det tycker jag är spännande. Just mobilitet är ett område som inte ligger hos en myndighet eller verksamhet, utan det spänner över många i ett samhälle.
Stefan Pettersson, Polismyndigheten
– Det var riktigt intressant att höra många kloka tankar i smått och stort, till exempel påminnelsen om att det var 200 år sedan det var väldigt fattigt. Sedan var det intressant med samtalen och hur man ser på sin verksamhet kopplat till andra. Vissa småsaker kan man ta med direkt hem till sin organisation att prata om vid fikabordet som ex pecha kucha, det var något nytt. Det känns verkligen som jag kommer komma tillbaka.
Fredrik Krekula, Sherpas
– Jag tyckte workshopen var intressant. Jag var inte alls beredd på vilket format det skulle vara när jag kom hit, men det blev ganska snabbt konkret och det tyckte jag var roligt. Det är lätt att man slänger sig med floskler och hamnar där, men det känns som mer verkligt och något att ta på när man hamnar i något konkret. Förhoppningsvis kommer det att bli en plats för att hitta mer samverkan och diskutera olika ämnen som många behöver, även näringslivet.
Karin Wikgren, digitala kontoret Skellefteå kommun
– Jag tycker det har kommit fram spännande idéer under dagen och det blir kul att se framåt, vad kan vi göra tillsammans. Min arbetsgrupp ska träffas och diskutera våra utmaningar och hur vi kan flytta våra workshops till de här lokalerna för att få komma till en neutral plats. Det skulle var lockande att få flytta ut ur den lokala kontext där man är låst av ramar, budget och politik för att prata om utmaningen. Har man varit här en gång så blir det lättare att komma tillbaka.
Linn Johansson, RISE
– Jag blir alltid peppad av att få mötas och tycker att det är superspännande med tanke på Skellefteå och den omställning vi är i, så därför känns det här ännu viktigare. Vi skulle haft det här igår. Det är viktigt att träffa människor från andra områden, branscher och sektorer. Jag fastnade vid det som sas att om man känner till vad alla andra känner till och kunde nyttja den kunskapen, så skulle vi inte ha några problem – en förenkling såklart. Men också att dela erfarenheter och kunskaper och hitta former för det som inte känns för krångligt och som faktiskt leder någon vart. Jag kommer absolut att nyttja det här.
Niklas Lindmark, RF-SISU Västerbotten
– Jag tycker det är jätteviktigt med en mötesplats där man försöker bygga någon jämbördighet mellan aktörer och sektorer. Sen är det jätteinspirerande att träffa andra personer som brinner för att jobba med samhällsutvecklingen. Jag kommer komma tillbaka och hoppas kunna lyfta in viktiga frågor från min sektor och bransch – idrotten.
Skellefteå Co-creation Hub är ett projektet som drivs av Skellefteå Science City och finansieras av Europeiska Unionen, Skellefteå kommun, Sparbanken Nord och Region Västerbotten.
Dela artikeln, kopiera länken
Våra senaste nyheter
Mobilitet
24 Okt
Skellefteå Droneport får asfalt med lägre klimatpåverkan
Landningsplattan och tillhörande ytor har nu asfalterats med material som kraftigt minskar klimat...
Innovation
10 Okt
Skellefteå Science Citys roll i Sveriges satsning på offentlig sektor
Om drygt tio år ska den offentliga sektorn hittat sätt att hantera framtidens utmaningar. Genom p...
Innovation
10 Okt
Ny samverkansarena för komplexa samhällsutmaningar
För att tillsammans kunna tackla vår tids största samhällsutmaningar skapar Skellefteå Co-creatio...