Samskapande för en inkluderande sjukvård

Innovation

17 Feb 2025

Hur kan vi skapa en sjukvård som är lätt att förstå och tillgänglig för alla, oavsett bakgrund? Det var frågan som stod i fokus under en nyligen genomförd workshop, arrangerad av Region Västerbotten i samarbete med Skellefteå Co-creation Hub, med deltagare från olika aktörer som Northvolt, Welcome House, Skellefteå kommun, Katolska kyrkan samt nyinflyttade personer från andra länder.

Deltagarna samlades på Skellefteå Co-creation Hub för att gemensamt identifiera de största utmaningarna och ta fram konkreta lösningar för att göra sjukvårdssystemet mer inkluderande och lättillgängligt för alla.

– Det är helt nödvändigt att samla olika erfarenheter inom hälsa och sjukvård med ideella organisationer, kommunen och regionen och invånare som är nyinflyttade från olika länder. Genom att involvera alla relevanta aktörer får vi en bättre förståelse för vad som verkligen är viktigt för de som använder systemet, säger Ejja Häman Aktell, strateg och verksamhetschef på primärvården Skellefteå och initiativtagare till workshopen.

Ett komplext system som behöver tydlighet

För många nyanlända kan det svenska sjukvårdssystemet vara förvirrande och svårt att navigera. Språkbarriärer, otydlig information och en ofta komplex struktur gör att många inte vet vart de ska vända sig för hjälp. Detta var tydligt under workshopen, där deltagarna delade med sig av sina egna erfarenheter.

Carla Garcez har tre barn och har bott i Sverige i flera år. Hon berättade om de problem hon stött på när hon bland annat försökte få barnen registrerade i systemet.

Jag trodde att jag hade fått in barnen i systemet, men idag fick jag veta att jag inte har det. För mig har det varit bra att få träffa människorna som jobbar med detta, få dela med sig av de problem som jag mött och få komma på lösningar tillsammans.

Flera deltagare delade hennes upplevelse och betonade vikten av att få rätt information vid rätt tidpunkt för att undvika missförstånd och frustration.

Förstå utmaningar genom erfarenheter

Under workshopen fick deltagarna använda en empatikarta för att sätta sig in i en nyanländs perspektiv och förstå deras förväntningar, utmaningar och behov. Denna övning gjorde det möjligt att se sjukvårdssystemet ur ett nytt perspektiv och förstå varför så många nyanlända inte söker sig till rätt instanser för vård. I stället för att kontakta sin vårdcentral söker sig många till akuten, vilket skapar överbelastning och längre väntetider för alla.

Chibuzo Azuka arbetar på Northvolt och har bott i Sverige i några år och fick under workshopen möjlighet att ge feedback och ställa frågor direkt till personer som jobbar inom sjukvården. Han påpekade att även svenskar upplever svårigheter med att förstå sjukvårdssystemet.

Sjukvården från mitt hemland, där det mest är privatägt, är helt olik det svenska sjukvårdsystemet. Jag har pratat med personer som är födda här och även de tycker att det är svårt att förstå det svenska sjukvårdssystemet och då är det förstås svårt även för mig.

Konkreta förslag för en bättre sjukvård

En av de konkreta lösningarna som kom fram under workshopen var att komplettera informationen som Welcome House förmedlar med information från Region Västerbotten. Dessutom betonades vikten av att sprida information om de fyra familjecentralerna som finns i regionen, så att fler kan ta del av dessa viktiga resurser.

 I denna workshop visar vi hur vi, genom att samarbeta över organisatoriska gränser och se helheten, kan skapa lösningar som både löser organisationernas utmaningar och möter slutanvändarens behov. Genom att förstå hela bilden och arbeta tillsammans för att förbättra både system och användarupplevelse, har vi goda förutsättningar att ta fram värdeskapande lösningar i nästa steg, säger Tove Mohall, projektledare för Skellefteå Co-creation Hub.

Skellefteå Co-creation Hub – en arena för samverkan

Sverige står inför stora samhällsutmaningar som kräver nya arbetssätt och samarbeten. På Skellefteå Co-creation Hub arbetar vi aktivt för att bygga broar mellan sektorer och skapa en kultur där innovation och samverkan står i fokus. Workshopen om sjukvård för nyanlända är bara ett av många exempel på hur vi tillsammans kan identifiera problem, skapa lösningar och bidra till en mer inkluderande framtid.

Vill du vara med och samskapa framtidens lösningar? Besök oss på Skellefteå Co-creation Hub och bli en del av vår community!

Läs mer om Skellefteå Co-creation Hub.

Kontakta: Tove Mohall, tove@skellefteasceincecity.se

Share the article, copy the link