Framtidens drönarflygplats byggs i Skellefteå
Mobilitet
21 Nov 2024Att bygga en stor och stadsnära drönarflygplats i ett subarktiskt klimat är ett innovativt projekt utan direkta mallar och facit. Efter en lång planeringsprocess är nu platsen asfalterad och byggnaderna på plats, men en del arbete återstår innan en av Europas största stadsnära drönarflygplatser kan invigas.
För att uppnå kostnadseffektivitet och flexibilitet består drönarflygplatsen av modulära byggnader. Kontor och konferensdel har stora glasfönster som är integrerade med en 240 kvadratmeter stor hangar med höjd för att kunna hovra drönare inomhus. Hangaren har en 4 x 4 meter stor port som är kopplad till en start- och landningsyta på 15 x 15 meter.
– För att skapa samhällsnytta med hjälp av drönare behövs lämplig infrastruktur på marken och i luften. Genom bygget av Skellefteå Droneport skapas unika förutsättningar att samla drönarrelaterade tjänster på ett och samma ställe och tillsammans med olika aktörer driva utvecklingen framåt, säger Henrik Littorin, programchef på ELIS som är huvudman för den testbädd där drönarflygplatsen ingår.
Slutförandet av framtidens drönarflygplas
Återstående arbete handlar bland annat om att bygga ett observations- och manöverdäck runt porten, att måla upp start- och landningsyta, installera en energisnål uppvärmningslösning i hangaren samt att bygga staket och grind runt området. När den står färdig kommer den att vara en av Europas största stadsnära drönarflygplatser.
Samtidigt pågår arbetet med att etablera ett luftrum runt drönarflygplatsen för att möjliggöra nödvändiga flygningar.
Skellefteå kommun har byggt ytan för drönarflygplatsen tillsammans med bland annat Skanska. Skellefteå Kraft och Envico har också varit inblandade i projekteringen, speciellt eftersom belysningen har vissa specifika krav när det gäller en anläggning som ska användas för drönarrelaterad verksamhet.
Skellefteå Airport kommer framöver att få driftsansvaret för drönarflygplatsen med målet att kunna erbjuda en plats för test, utveckling, utbildning och kommersialisering av drönartjänster i en stadsnära kontext tillsammans med olika behovsägare.
Invigning planeras
Formell invigning av drönarflygplatsen är planerad till någon gång under första kvartalet 2025, men innan dess kommer bland annat ett Vinnovafinansierat drönarlogistikprojekt att bedriva viss verksamhet på området.
elis program
ELIS Program är ett utvecklingsprogram för elektrifierad luftfart med ambitionen att bli ett ledande nav inom forskning, utveckling och kommersialisering av elektrifierat luftfart i Sverige och utanför. Programmet drivs av Skellefteå Science City och finansieras av Skellefteå Kraft, Skellefteå Airport och Skellefteå kommun.
Dela artikeln, kopiera länken
Våra senaste nyheter
Innovation
28 Okt
”Vi skulle haft det här igår”
För första gången samlas aktörer från olika branscher och sektorer under Skellefteå Co-creation H...
Mobilitet
24 Okt
Skellefteå Droneport får asfalt med lägre klimatpåverkan
Landningsplattan och tillhörande ytor har nu asfalterats med material som kraftigt minskar klimat...
Innovation
10 Okt
Skellefteå Science Citys roll i Sveriges satsning på offentlig sektor
Om drygt tio år ska den offentliga sektorn hittat sätt att hantera framtidens utmaningar. Genom p...