Skellefteå Science City

Vätgasevent lyfter framtidens gröna omställning i norra Sverige

De var en fullbokad dag med en stark känsla av framåtanda när frågan om vätgasens roll i det moderna samhället lyftes på vätgaseventet i Luleå Science Park. En fråga som blivit alltmer aktuell i takt med den ökade medvetenheten om behovet av hållbara lösningar.

Vätgasevent lyfter framtidens gröna omställning i norra Sverige

– Jag ser det genomförda eventet kring vätgasens roll och våra roller i omställningen som ett viktigt och lyckat delmål. Inom CH2ESS arbetar vi både med att skapa information och med forskning för att överkomma hinder så att nyttorna med vätgas i industri och energisystemet kan uppnås. Under det här eventet lyckades industri, energibolag, kommuner och regioner med utmaningen att beskriva vad vi redan ser kan uppnås till 2034, säger Cecilia Wallmark, chef för vätgasinitiativet CH2ESS.

Syftet med det genomförda vätgaseventet var att uppmuntra fler att hitta sin roll i den gröna omställningen och förstå vätgasens potential genom inspirerande presentationer och diskussioner. 

Under evenemanget deltog företag, offentliga aktörer och forskare för att dela sina insikter om vätgasens betydelse och de stora framsteg som förväntas ske inom området fram till 2034, särskilt i norra Sverige.

Planer och initiativ som H2 Green Steels anläggning i Boden, SSAB:s omställning av ståltillverkning i både Rahe i Finland och Luleå samt Green Volverines produktion av fossilfri gödsel redan till 2028 är bara några exempel på det pågående arbetet som ska minska koldioxidutsläppen och främja hållbara lösningar.

För att möjliggöra en smidig övergång till förnybara energikällor behöver befintliga system anpassas, nya energisystem måste byggas och sektorer måste samverka. Inom den fronten händer också mycket som är värt att belysa:

  • Luleå Energi lyfte betydelsen av omställningen för värmesystemet i Luleå och den dubblerade eleffekt som behövs redan till 2028.
  • Region Västerbotten och Region Norrbotten planerar för framtida målkonflikter och potentiella lösningar till 2034.
  • Ulf Månsson från Skellefteå kommuns näringslivskontor och Erik Carlsson från Gällivare kommun gav också insiktsfulla perspektiv på hur deras respektive kommun kan förändras fram till 2034.

För att locka fler små- och medelstora företag till vätgasområdet delade företag som Zelk Energy AB, Lhyfe och Ionautics sina erfarenheter och framsteg inom vätgasrelaterad teknik och affärsutveckling. Dessa exempel visar på den betydelse som entreprenörskap och teknisk innovation spelar i den snabbt växande vätgassektorn.

Avslutningsvis påminde Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, om vikten av att planera för en rättvis och inkluderande omställning. Genom att skapa nya arbetsplatser i samarbete med samhället och prioritera jämställdhet kan den gröna omställningen i norra Sverige bli både effektiv och hållbar.

– Vi är glada för möjligheten att samarrangera den här dagen tillsammans med CH2ESS. Det ligger helt i linje med vårt uppdrag att stärka intressenter för att öka kommersialiseringstakten av innovationer som bidrar till de energi- och klimatpolitiska målen. Det krävs en bredd av lösningar för att klara omställningen av energisystemet och vätgas spelar en viktig roll i den nya energimixen, säger Linda Fransson, representant från Skellefteå Science City och projektledare för uppdraget från Energimyndigheten, som var med och arrangerande konferensen.

Vätgasevent som anordnades av Center for hydrogen Energy Systems Sweden, CH2ESS på Luleå tekniska universitet tillsammans med Arctic Business, LTU Business, Piteå Science Park och Skellefteå Science City.

Vi välkomnar Bolidens kommunikatörer

29 April 2024

Vid en omorganisation av Bolidens koncernkommunikation hamnade kommunikatörerna i Skellefteå under huvudkontoret i Stockholm. För att behålla närheten till verksamheterna valde Tomas Westermark och Elin Sjöström att hyra kontorsplatser på Skellefteå Innovation Park.

“Tänk globalt men agera lokalt”

19 April 2024

Efter några dagar på Amsterdam Drone Week blev slutsatsen att arbetet  med Skellefteå Droneport är en viktig kugge i utvecklingen av drönare och drönarrelaterade tjänster.

Braincade vaskar fram innovationer

17 April 2024

Vad kan vi göra med spillvärme? Det var frågeställningen vid ett event där kreativ brainstormning mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet. Resultatet blev fyra innovativa idéer.