SustainGov

Skellefteå Science Citys roll i Sveriges satsning på offentlig sektor

Om drygt tio år ska den offentliga sektorn hittat sätt att hantera framtidens utmaningar. Genom projektet SustainGov ska nya lösningar, samarbeten och innovationer testas och implementeras. Skellefteå Science City är involverad i två av elva områden.

Skellefteå Science Citys roll i Sveriges satsning på offentlig sektor

SustainGov är en del av Sveriges satsning på att utveckla nästa generations offentlig sektor. Projektet ska skapa en offentlig sektor som är bättre på att hjälpa alla människor att må bra och utvecklas, oavsett var de bor eller hur deras ekonomiska situation ser ut. Målet är att till år 2035 ha reformerat den offentliga sektorn så att den kan hantera framtidens utmaningar genom nya lösningar och samarbete mellan olika delar av samhället.

Skellefteå Science City är en av de 15 deltagande aktörerna och är involverad i två viktiga områden i projektet.

Kunskapsplattform och testa innovationer

Jimmy Antonsson, innovationsledare på Skellefteå Science City, är engagerad i arbetet med att möjliggöra erfarenhetsutbyte, kunskapsbygge och mötesplatser för främja som kan användas för att identifiera och sprida lösningar på de utmaningar den offentliga sektorn står inför.

– Min roll handlar om att skapa och facilitera erfarenhetsutbyte och identifiera  systemutmaningar.  Vi kommer bedriva omvärldsbevakning, trendspaning och rent konkret vara örat mot marken när det kommer till behoven och gapen mellan sektorerna för att identifiera potentiella systeminnovationer.

En annan av Skellefteå Science Citys roll i SustainGov är att stimulera innovation genom experiment och försöksverksamhet. Tove Mohall, som också är en del av projektet, arbetar med att skapa miljöer där nya idéer och lösningar kan testas i offentlig sektor.

– Mitt arbete handlar om experiment och försöksverksamhet där vi vill vara en kraft som stimulerar dialog, fångar upp behov, delar erfarenheter och skapar nya möjligheter som främjar mer försöksverksamhet i offentlig sektor.

SustainGov – en satsning för framtiden

SustainGov drivs av Impact Innovation och finansieras av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Programmet har tilldelats statliga medel på runt 11 miljoner kronor per år för att driva arbetet framåt. Därtill kommer ytterligare finansiering från de deltagande aktörerna, och en årlig insatsbudget på mellan 125 och 150 miljoner kronor.

Projektet är en viktig del av Sveriges ambition att bli en global ledare inom hållbar utveckling och innovation. Genom programmet vill man skapa en offentlig sektor som inte bara är en förvaltare, utan en aktiv möjliggörare av hållbar samhällsutveckling.

Läs mer om SustainGov

Mittuniversitetet är koordinator för SustainGov som också involverar Länsstyrelsen i Västerbottens län, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Södertörns högskola, Norrbottens Kommuner, Sundsvalls kommun, Tomelilla kommun, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland, Handelshögskolan i Stockholm, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), DIGG, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Skellefteå Science City, Samhällsnytta Karlstad universitet och Bron Innovation.

Läs mer i artikeln Skellefteå Science City blir en del av SustainGov 

Är du en senior projektledare? Sök jobb hos oss!

27 September 2024

Vi vill ha fler arbetskamrater! Så har du erfarenhet av projektledning, är nyfiken och är van vid att arbeta med företag i utvecklingsfas, så är detta ett spännande jobb för dig. Sedan är det förstås ett plus om du har en bakgrund inom energi eller hållbarhetsfrågor. Men gå gärna in och läs mer! Kom ihåg att även om du inte prickar in alla krav är vi intresserade av att höra från dig!

Ny samverkansarena för komplexa samhällsutmaningar

25 September 2024

För att tillsammans kunna tackla vår tids största samhällsutmaningar skapar Skellefteå Co-creation Hub en neutral och jämlik plats där aktörer från akademi, näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor kan mötas. Med målet att hitta smarta och hållbara lösningar, skapar hubben nya möjligheter för samarbete mellan olika områden och människor.

Arctic Game stärker regionala och nationella band under Gamescom

25 September 2024

Gamescom 2024 blev ett viktigt steg för samarbete inom den svenska spelindustrin. Fyra svenska spelkluster – Arctic Game, Science Park Skövde, Game Habitat i Malmö, och The Great Journey i Karlstad – samlades under gemensamt flagg med Business Sweden och Dataspelsbranschen för att presentera nya spelstudior och initiativ.