Spelutvecklingen i norr uppmärksammad av Singapores näringsminister på stor spelkonferens i Singapore

Mötesindustrin öppnas sakta upp i världen. Under veckan har spelutvecklingsklustret Arctic Game Lab varit speciellt inbjudna till konferensen Global Top Round och spelmässan Gamescom Asia i Singapore. Under fredagen träffade delegationen även Singapores näringsminister.

Spelutvecklingen i norr uppmärksammad av Singapores näringsminister på stor spelkonferens i Singapore

På bilden från vänster: Johan Sjökvist etableringschef på Luleå Business Region, Daniel Ådin kommunfullmäktiges ordförande i Skellefteå, Alvin Tan, näringsminister i Singapore, Rick Nahm COO på Global Top Round, Daniel Wilén klusterledare Arctic Game Lab och Jonas Lundström, näringslivschef på Region Västerbotten. Foto: Global Top Round

Global Top Round investerar världen över i spelstudios i tidiga skeden och hjälper dem att utvecklas. De har ett samarbete med Arctic Game Lab. Svensken Pontus Mähler är deras affärsutvecklingschef.

- Vi har bjudit med politiker och officiella representanter kring Arctic Game Lab för att visa på möjligheterna med spelbranschen i Sydostasien och hur det skulle kunna se ut i norra Sverige. Det finns otroligt goda förutsättningar för Norrbotten och Västerbotten att ta plats i världen, särskilt när de under relativt kort tid byggt upp en sådan bra infrastruktur för spelbranschen via Arctic Game Lab. Jag hoppas verkligen att arbetet fortsätter framåt för att utvecklingen ska kunna ta riktig fart, säger Pontus Mähler.

Arctic Game Lab är en gemensam satsning mellan Skellefteå, Umeå, Piteå, Boden och Luleå som ska skapa en hållbar spelindustri i norra Sverige. Idag är det norra Europas snabbast växande spelkluster. Att skapa kontakter i en snabbt växande spelindustri i Singapore och Asien är viktigt både för den fortsatta utvecklingen av klustret och inte minst för spelbolagens affärer.

Under fredagen träffade delar av delegationen Singapores näringsminister Alvin Tan som också är ansvarig för frågor kring bland annat kultur och unga. De som träffade ministern var Daniel Ådin, kommunfullmäktiges ordförande i Skellefteå, Jonas Lundström, näringslivschef på Region Västerbotten, Johan Sjökvist, etableringschef hos Luleå Business Region samt Arctic Game Labs klusterledare Daniel Wilén. Näringsministern visade stort intresse och var påläst både om spelindustrin och vår regions fördelar med bland annat förnybar energi.

- Att Singapores regering är så intresserade av hur Norrbotten och Västerbotten bygger spelindustri är ett kvitto på att Arctic Game Lab är en institution att räkna med. Samtidigt är vi i tuff konkurrens med tanke på många länders nationella stödåtgärder som spelindustrin kan nyttja. Det är spännande att se hur vi i norra Sverige skulle kunna jobba för att konkurrera på riktigt med resten av världen, säger Daniel Wilén.

– Ministern visade både kunskap om och stort intresse för spelindustrin i norr. Jag sa att han är välkommen att besöka oss i framtiden, det skulle också ge oss chansen att få återgälda den gästfrihet som visats oss här i Singapore, säger Daniel Ådin kommunfullmäktiges ordförande i Skellefteå.

– Spelbranschen har vuxit kraftigt i flera år och vår region växer just nu snabbast i landet. Sydostasien är en framtidsmarknad och närvaron här kan betyda mycket för vår utveckling de kommande åren, säger Jonas Lundström, näringslivschef på Region Västerbotten.

 

 

“Tänk globalt men agera lokalt”

19 April 2024

Efter några dagar på Amsterdam Drone Week blev slutsatsen att arbetet  med Skellefteå Droneport är en viktig kugge i utvecklingen av drönare och drönarrelaterade tjänster.

Braincade vaskar fram innovationer

17 April 2024

Vad kan vi göra med spillvärme? Det var frågeställningen vid ett event där kreativ brainstormning mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet. Resultatet blev fyra innovativa idéer.

Kontorsmiljöer får nya namn

16 April 2024

Efter ett varumärkesarbete byter kontors- och innovationsmiljöerna på Campusområdet namn till Skellefteå Innovation Park och Skellefteå Game Park.