Krönika

Nyfikenheten är vårt viktigaste förhållningssätt!

Covid-pandemin kastade oss rakt in i framtiden och Zoom, Teams och Google Meet blev från en dag till en annan några av våra mest använda arbetsverktyg. Men vilka möjligheter har de egentligen öppnat upp för?

Nyfikenheten är vårt viktigaste förhållningssätt!

För någon månad sen tittade jag i kalendern och såg att en av mina medarbetare satt i ett google hangout-möte med en samarbetspartner i Piteå. Nyfiket klickade jag på länken och klev in i mötet. Lite förvånade men glada undrade de vad jag ville? Jag svarade att jag bara var nyfiken på att se vad de jobbade med. Hade de fysiskt suttit i ett mötesrum hade jag garanterat tittat in om jag gått förbi. Från detta tillfälle så tittar jag ofta in hos mina medarbetare i deras digitala rum, hur ska jag annars kunna hjälpa till och leda verksamheten?

I vår nystartade bokklubb så har vi läst Corona Express där Kjell A Nordström och Per Schlingmann till min glädje lyfter upp nyfikenheten som det kanske viktigaste förhållningssättet.

”I onormala tider, när ingenting längre förvånar, handlar det om att finna sina egna vinklar på tillvaron och se de nya möjligheterna”

Tänk vilka möjligheter som ligger i att vi inte kan ses fysiskt. En företagare i Storuman beskrev det på ett bra sätt.

”Nu är första gången jag känner att jag är med på samma villkor”

Hen refererar till möten som tidigare skett fysiskt i Umeå med möjlighet att delta på distans. Helt plötsligt var maktbalansen förändrad, det fysiska övertaget var borta och mötesdeltagarna möttes på samma villkor.

Just nu är jag väldigt nyfiken på om vi kan skapa en fungerande attraktiv hybridcommunity där medlemmar kan mötas digitalt eller fysiskt men där samhörigheten, nyttan och möjligheterna är densamma. Vi på Skellefteå Science City håller med Kjell och Per att:

”Ständig nyfikenhet i kombination med att se möjligheter istället för problem tror vi är vägen fram”

 

Vi välkomnar Bolidens kommunikatörer

29 April 2024

Vid en omorganisation av Bolidens koncernkommunikation hamnade kommunikatörerna i Skellefteå under huvudkontoret i Stockholm. För att behålla närheten till verksamheterna valde Tomas Westermark och Elin Sjöström att hyra kontorsplatser på Skellefteå Innovation Park.

“Tänk globalt men agera lokalt”

19 April 2024

Efter några dagar på Amsterdam Drone Week blev slutsatsen att arbetet  med Skellefteå Droneport är en viktig kugge i utvecklingen av drönare och drönarrelaterade tjänster.

Braincade vaskar fram innovationer

17 April 2024

Vad kan vi göra med spillvärme? Det var frågeställningen vid ett event där kreativ brainstormning mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet. Resultatet blev fyra innovativa idéer.