Johnny Högberg slutar som VD för Skellefteå Science City

Sedan starten av Skellefteå Science City för sex år sedan har Johnny Högberg varit VD för bolaget. Nu väntar nya utmaningar och han har valt att avsluta sin tjänst som VD vid årsskiftet.

Johnny Högberg slutar som VD för Skellefteå Science City

Skellefteå Science City har funnits i sex år och Johnny har varit VD sedan starten. Bolagets huvuduppdrag är att utveckla ett hållbart och internationellt konkurrenskraftigt innovationssystem. Skellefteå Science City driver även innovativa platser, bygger ut och förfinar innovationsstödsystemet och driver projekt som framtidssäkrar Skellefteå inom främst energi och spel i specifika kluster såsom North Sweden Cleantech och Arctic Game Lab.

Johnny kommer nu att kliva på uppdraget som VD för stiftelsen Flemingsberg Science som har som uppgift att utveckla Campus Flemingsberg. Fokus ligger på Life Science där Stockholm har en ambition att bli en av de fem ledande klustren i världen. 

– Utvecklingsplanerna för Flemingsberg är jätteambitiösa och här ska Flemingsberg Science spela en stor roll. Konkurrensen om uppdraget var stenhårt så jag är stolt att få frågan från ordförande Irene Svenonius. Jag har min familj i Stockholm och det har varit avgörande för valet, säger Johnny. 

Idag arbetar tolv personer på Skellefteå Science City, som driver flertalet projekt. Från ett väldigt vagt initialt uppdrag har bolaget skapat ett Science park-bolag som ligger i absoluta framkant i Sverige vad gäller innehåll och relevans. Affärsmodellen bygger på en mindre del ägarfinansiering men som växlas upp 4-5 gånger årligen genom projekt, uppdrag och samarbeten. 

– I bolaget finns en enorm kompetens, men kanske framför allt en passion och driv som jag tidigare aldrig upplevt. Det mod att våga, orken att genomföra svåra uppgifter och närheten till skratten är det som kommer vara jobbigast att lämna. Resan till där vi är idag har inte varit enkel men här har styrelsen verkligen gjort skillnad och visat på tålamod och förtroende vilket jag är ytterst tacksam för!  Att bygga ett bolag från start, se det formas, kontinuerligt växa, skapa förtroende och göra skillnad är oerhört stimulerande. Utan tvekan de bästa åren i mitt yrkesverksamma liv, säger Johnny. 

Ett Skellefteå i framkant

Den starka utveckling vi ser i Skellefteå just nu är bara början på en resa. Skellefteå Science City har, och kommer, att spela en stor roll i den utvecklingsresan. 

 – Framtiden för Skellefteå Science City ser väldigt ljus ut. Det förtroende som byggts upp, affärsmodellen, organisationen, drivet bland personalen och det oerhörda intresset för Skellefteå som vi befinner oss i just nu borgar för att bolaget kommer spela en stor roll för Skellefteås utveckling, säger Monica Vidman Lundmark, ordföranden i Skellefteå Science Citys styrelse.  

– Johnny har utvecklat bolaget från starten till där vi är idag och vi hoppas vi kan hitta någon med samma driv, coachande inställning och förmågan att hitta en möjlighet i varje situation, fortsätter Monica.

Rekryteringen av ny VD kommer att påbörjas omgående, och förhoppningen är att ha någon ny på plats vid årsskiftet. 

 

En frukost med framtidens teknik i fokus

27 May 2024

I projektet Intersective Game anordnades frukosten Arctic Game Breakfast på temat motion capture. Deltagarna som både kom från näringslivet och akademin fick lyssna på inspirerande projekt skapade med tekniken samt gå en rundvandring i ett av mocap-labben på Campus i Skellefteå.

Energibolagen stärker samarbetet över gränserna

27 May 2024

Ett starkare samarbete över hela Kvarkensregionen inom energisektorn och en plattform för dialog mellan politik, akademi och näringsliv. Det är motiveringen bakom det arbetsutskott som bildats av energibolagen som deltar i projektet Botnia Green Energy.

Norra Sveriges gröna industrialisering i fokus på nationell konferens

23 May 2024

I år hölls den nationella konferensen Sveriges Innovationsriksdag i Boden och Luleå med temat Grön Industrialisering - Framtidens samhälle. Eventet pågick under tre dagar och var helt slutsålt med 330 deltagare. Dagarna fylldes med sitevisits kombinerat med intressanta talare, valbara spår, paneldiskussioner, spontana möten och inte minst nätverkande.