Sveriges Innovationsriksdag 2024

Norra Sveriges gröna industrialisering i fokus på nationell konferens

I år hölls den nationella konferensen Sveriges Innovationsriksdag i Boden och Luleå med temat Grön Industrialisering - Framtidens samhälle. Eventet pågick under tre dagar och var helt slutsålt med 330 deltagare. Dagarna fylldes med sitevisits kombinerat med intressanta talare, valbara spår, paneldiskussioner, spontana möten och inte minst nätverkande.

Norra Sveriges gröna industrialisering i fokus på nationell konferens

Sveriges Innovationsriksdag är den svenska branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP) årliga mötesarena. Det är ett event som samlar kärnan av Sveriges nationella och regionala profiler inom innovationsmiljöer, politik, näringsliv, akademin och samhälle - en arena för de som arbetar för att främja, stärka och utveckla innovation, näringsliv och politik baserat på aktuella samhällsutmaningar.
Från Skellefteå Science City åkte ett gäng för att inspireras, tanka energi och få nya ideér. Här är är några russin ur den stora kakan. 

Josefin Lundberg, COO:

Den gröna omställningen och den pågående samhällstransformationen stod i fokus. Tydligt var också att vi behöver inkludera olika perspektiv för att ta tillvara på de affärsmöjligheter som uppkommer i och med transformationen, där mycket fortfarande är ogjort. Mångfald och inkludering är något som vi behöver bli bättre på. Genom att inkludera internationell arbetskraft kan vi stärka vår roll i det globala samhället.

En annan återkommande och gemensam fråga bland konferensdeltagarna var hur vi bäst orkestrerar innovationssystemet för att skapa hävstänger och stärka den nationella uppkopplingen. Det är en komplex fråga som omfattar kommunernas egenintressen, regional kraftsamling och de olika uppdrag och förutsättningar som Science Park-organisationer har. Det är viktigt att mötas och bryta i denna fråga så vi minskar inlåsningseffekterna och skapar samsyn. 

Anna Mård, CEO:

Inspirerande dagar på årets SIR där Boden Business Park och Luleå Science Park stod för ett fantastiskt värdskap. Om någon har tvekat om den gröna omställningen leds av norra Sverige så är de nog övertygade ambassadörer efter dessa dagar. Industrin går först och driver på omställningen till fossilfritt stål och batteriproduktion samtidigt som man utmanar långsamma processer och hittar nya vägar för partnerskap och finansiering. Imponerande dragningar av Northvolt och H2 Green Steel! 

Lika viktigt och inspirerande är förstås nätverket och möten med alla fantastiska kollegor i innovations-Sverige. Efter dessa dagar är jag fylld av energi och nya idéer och tankar.

Emelia Brännström,Communications Manager:

Norra Sverige är verkligen i ropet (det kan ingen ha missat) bland annat med den gröna industriella satsningen som görs och kommer att göras under lång tid framöver. Jag tror att det är nyttigt för våra vänner i den södra delen av landet att få komma hit och ta del av utvecklingen, samt få en chans att "ta på" vad som händer genom att bland annat åka ut till sajten där H2 Green Steel nu byggs. Men samtidigt även få lyssna på de utmaningar som presenteras av kommunerna här uppe, som ska bygga en hållbar plats att leva på och dit folk från hela världen vill och kan flytta för att bo och verka. 

Att sedan Skellefteå flertalet gånger lyfts in i diskussioner som ett gott exempel och en plats man hämtar kunskap och inspiration ifrån för hur denna gröna resa kan utföras, gör en lite extra stolt! 

Erica Lång, Communications Manager:

Att det finns en hel del mod i norra Sverige blev tydligt. Modet kommer både från lite halvgalna människor, men också från kommuner, företag, samhällen och regioner som samarbetar och vågar trampa upp ny mark. Idag har norra Sverige en ledande position i den gröna omställningen och skapar modeller som övriga världen kan använda. I denna process får kommunerna ta stort ansvar och något som efterlyses var modet och pionjärsandan hos våra politiker. Idag hotas vår ledande position av bland annat långsamma processer som behöver snabbas upp. Andra länder har hittat lösningar på detta och är på väg att ta över facklan.

Fler gånger gjordes många hänvisningar till Skellefteå och den samhällsomvandling som pågår här. Trots att vi fortfarande är ”mitt i steget” har vi ett försprång på flera år med värdefulla kunskaper och erfarenheter som kan delas till de som gör samma resa. Vi är väldigt duktiga på teknisk innovation, men inom social innovation finns det fortfarande mycket att göra. 

Ett plus för alla starka smarta kvinnor som lyftes fram under konferensen!

Linda Fransson, Business Development:

Det betonades flertalet gånger att de omfattande investeringar som sker i norra Sverige inte bara gynnar regionen, utan hela Sverige AB. Vi befinner oss just nu i en unik position inom den gröna omställningen, vilket kan leda till ökad BNP och förbättrad välfärd – förutsatt att vi har modet och viljan att fortsätta driva utvecklingen framåt. Om vi tappar fart och förlorar momentum finns det flera andra länder som satsar hårt på att ta över ledarpositionen. Har vi modet och viljan på nationell nivå att underlätta omställningen och öka takten?

Linda Lundgren, Financial Manager:

Inspirerande dagar på SIR i Luleå, ett fantastiskt bra event där den gröna omställningen och transformationen stod i fokus och där Norra Sverige ligger i framkant.

En av utmaningarna för att klara transformationen ligger i att få hela samhället att förstå vikten av förändring och få de innovativa tankarna att gå hand i hand med den tekniska utvecklingen. I dagsläget finns en samhällsutmaning i att alla inte vill vara del i transformationen och riksintressen skapar konflikter. 

Det lyftes också vikten av att bygga diversifierade team inom bolagen, eftersom mångfald leder till både högre lönsamhet, men också högre innovationshöjd.

 

Vi tackar Boden Business Park, Luleå Science Park och SISP för ett väl genomtänkt,  genomarbetat, och genomfört event.

Södertälje Science Park tar över stafettpinnen och arrangerar nästa Sveriges Innovations Riksdag 2025. 

”Vi skulle haft det här igår”

23 October 2024

För första gången samlas aktörer från olika branscher och sektorer under Skellefteå Co-creation Hubs flagg. Workshopen inleddes av en inspirerande föreläsning för att sedan låta deltagarna börja arbeta konkret. Ta del av en sammanfattning av workshopen och tankar från några av de 45 deltagarna.

Skellefteå Droneport får asfalt med lägre klimatpåverkan

18 October 2024

Landningsplattan och tillhörande ytor har nu asfalterats med material som kraftigt minskar klimatpåverkan. Genom att använda Asfalt Zero – en klimatsmart asfalt med tallolja – visar Skellefteå vägen för miljövänlig infrastruktur.

Är du en senior projektledare? Sök jobb hos oss!

27 September 2024

Vi vill ha fler arbetskamrater! Så har du erfarenhet av projektledning, är nyfiken och är van vid att arbeta med företag i utvecklingsfas, så är detta ett spännande jobb för dig. Sedan är det förstås ett plus om du har en bakgrund inom energi eller hållbarhetsfrågor. Men gå gärna in och läs mer! Kom ihåg att även om du inte prickar in alla krav är vi intresserade av att höra från dig!