ARCTIC GAME

Female Meetup fortsätter att locka storpublik

Under hösten 2023 arrangerades första upplagan av Arctic Game Dev i Umeå och med på agendan fanns populära mötesplatsen Female Meetup. Spelbranschen är traditionellt en mansdominerad bransch och för att bryta normer samt öka jämställdheten riktar sig Female Meetup till kvinnor, LGBTQAI+ och ickebinära. Eventet presenterar en trygg plattform för alla underrepresenterade grupper inom spelbranschen, där deltagarna har möjlighet att göra sina röster hörda och diskutera både framgångar och utmaningar inom spelindustrin. 

Female Meetup fortsätter att locka storpublik

Eventet lockade över 60 deltagare och kvällen började med gemensamt mingel och middag där både stämningen och förväntningarna var på topp. Female Meetup bjöd på paneldiskussion med flera starka röster inom spelbranschen – Jane Skullman Executive Producer på Star Stable, Justyna Fryczak Game Designer på Windup Games, Jenny Österlund Game Contractor Supplier på Game Boost Sweden och Johanna-Lovisa Vannebäck Junior Producer på Turborilla deltog som paneldeltagare.  

Kvällen modererades av Marie Daniel från Amplifier Game Invest som även tidigare deltagit på Female Meetup. 
 
– Female Meetup är en fantastisk mötesplats för underrepresenterade kvinnor och ickebinära i spelbranschen. Ett ställe att tanka energi, utbyta tankar och nätverka. Ovärderligt! Säger Marie Daniel. 

Summeringen av deltagarnas feedback var rungande positiv och visade på eventets vikt samt viljan att göra en positiv förändring av spelbranschen. Marie Daniel fick även chansen att reflektera över responsen hon fick direkt under kvällen. 
 
– Jag fick otroligt fin respons! Många som upplevt svårigheter att ta sig in i branschen och som tyckte det kändes skönt att höra hur andra gjort för att nå sina karriärdrömmar. Många som tyckte det var häftigt att lyssna till mina erfarenheter som ensamstående mamma i spelbranschen utomlands. 

Marie fortsätter att berätta hur hon ser på nuläget och framtiden för eventets målgrupp kvinnor, ickebinära och LGBTQIA+ i spelbranschen. 
 
– Jag tror definitivt att vi kan ändra branschen på sikt - krossa alla tak, inkludera ALLA i vår bransch för bättre spel och bättre arbetsplatser. Vill man höra hemma i spelbranschen så gör man det. Punkt! 

Female Meetup i Umeå var det sjätte i ordningen och framtiden ser ljus ut för eventet. Arrangören Arctic Game med initiativtagaren Linda Lundgren i spetsen berättar vad vi kan se framemot under 2024. 

– Massor! Det vi vet redan nu är att Female Meetup kommer att anordnas under Gamescom i Köln i augusti. Vi är fortfarande i planeringsstadiet men fler event kommer att dyka upp under året. Vi tar även med oss den feedback vi fått från tidigare tillfällen för att göra kommande Female Meetup ännu bättre. 

Linda vill även understryka att eventet inte vore möjligt utan alla fantastiska eldsjälar och deltagare som bidrar med ovärderligt driv, engagemang och erfarenhet! 

Arctic Game är ett regionalt spelkluster som drivs av Skellefteå Science City. Klustret arbetar med att skapa en strategisk plattform för spelindustrin i norra Sverige.

Internationella experter till Arctic Games nya satsning

22 February 2024

Arctic Game Masterclass är ett nytt initiativ utformat för att underlätta kunskapsdelning inom spelklustret. Med noga utvalda internationella experter för att ge relevant och inspirerande kunskap som kan appliceras i det dagliga arbetet.

Vätgasevent lyfter framtidens gröna omställning i norra Sverige

15 February 2024

De var en fullbokad dag med en stark känsla av framåtanda när frågan om vätgasens roll i det moderna samhället lyftes på vätgaseventet i Luleå Science Park. En fråga som blivit alltmer aktuell i takt med den ökade medvetenheten om behovet av hållbara lösningar.

Projekt för drönarfrakt på Skellefteå Droneport

14 February 2024

Ett nyskapande projekt har startat vid Skellefteå Droneport med målet att utföra förkommersiella tester för drönarfrakt. Projektet innefattar en systemdemonstrator som integrerar samhällsdialog, teknologi, affärs- och hållbarhetsaspekter samt tillstånd och regler för att samordna och möjliggöra framsteg inom området.