Föreläsning med Rebecka Carlsson

Crash-course i teknikutveckling och klimatomställning

Det var fullsatt i lokalen med besökare som ville ta del av Rebecka Carlssons föreläsning om hållbar utveckling och affärsmöjligheterna som uppstår när klimatomställningen och exponentiella teknologier möts.

Crash-course i teknikutveckling och klimatomställning

Intresset var stort från lokala företag att ta del av Rebeckas tankar och erfarenheter kring teknikutvecklingen och klimatomställningen, som kommer påverka näringslivet mer än någonting annat de kommande decennierna. 

En av de 40 deltagarna var Tony Elingstam, seniorkonsult på iTid, som tycket att hon målade upp stora tankar och visioner om utvecklingen av nya hållbara tekniker och hur snabbt utvecklingen går med tex AI och robotiken.

–Det här måste få landa i mig. Det är svårt att direkt lyfta något konkret rakt in i vår egen verksamhet, men som konsult så vill jag ha förståelse för vad som kan hjälpa våra kunder och samtidigt beakta omställning mot deras omställning till mer hållbara verksamheter. Den här utvecklingstakten Rebecka beskriver vill jag verkligen förstå möjligheterna med.

I sin föreläsning framhåller hon vikten av att agera snabbt för att stoppa klimatförändringarna och kunna halvera de globala utsläppen till  2030. Hon betonar användningen av carbon law  för att minska utsläppen exceptionellt och att den tekniska utvecklingen kan användas som ett kraftfullt verktyg att ta fram klimatlösningar. I kombination med andra effektiva verktyg som politik, beteendeförändringar, företagande, målgruppsanpassad kommunikation, ideell organisering, för att nämna några, anser Rebecka att det blir riktigt intressant. 

– Just för att vi råkar födas på jorden vid den här tidpunkten kommer våra liv att präglas av klimatfrågan mer än kanske någon annan fråga. Det här är din och min och vår uppgift och ingen annans – att utveckla lösningar som helt konkret och i snabb takt kapar klimatutsläpp och tar utvecklingen åt rätt håll. Så välkommen in i den exponentiella klimatomställningen, säger Rebecka Carlsson. 

Bild: Susanne Lohman och Tony Elingstam.

Även Susanne Lohman, rekryteringskonsult på One Partner Group, fanns på plats och tyckte att föreläsningen var intressant.

– Från mitt perspektiv som rekryteringskonsult så kommer arbetsmarknaden, som hon beskriver den, att se helt annorlunda ut framöver. Vi kommer att påverkas snabbare än vad vi kanske är förberedda på. I dagsläget är det många kandidater som jag har kontakt med som vill göra skillnad för miljön. Vi måste kunna skapa tjänster som bidrar till omställningen, så det känns hoppfullt.

Efter föreläsningen stannade många besökare kvar för att diskutera frågeställningen vidare, mingla och dricka glögg.

Tack alla som deltog!

Rebecca Carlssons böcker The Speaker´s Journey och Exponentiell klimatomställning lottades ut och vinnarna får trevlig läsning under juletider.

På bilden nedan ser vi arrangörerna av eventet i Skellefteå: Petter Arnqvist Eriksson, Arctic Business, Johanna Erström, LTU Business och Linda Fransson, Skellefteå Science City, tillsammans med Rebecka Carlsson.

Aktiviteten arrangerandes av Energimyndigheten, Skellefteå Science City, LTU Business, Arctic Business, Piteå Science Park via NIEL projektet.

Vi välkomnar Bolidens kommunikatörer

29 April 2024

Vid en omorganisation av Bolidens koncernkommunikation hamnade kommunikatörerna i Skellefteå under huvudkontoret i Stockholm. För att behålla närheten till verksamheterna valde Tomas Westermark och Elin Sjöström att hyra kontorsplatser på Skellefteå Innovation Park.

“Tänk globalt men agera lokalt”

19 April 2024

Efter några dagar på Amsterdam Drone Week blev slutsatsen att arbetet  med Skellefteå Droneport är en viktig kugge i utvecklingen av drönare och drönarrelaterade tjänster.

Braincade vaskar fram innovationer

17 April 2024

Vad kan vi göra med spillvärme? Det var frågeställningen vid ett event där kreativ brainstormning mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet. Resultatet blev fyra innovativa idéer.